Collectief om de uitrol
van 5G te stoppen

Homepage  FR

Gemanipuleerde wetenschap: "Mobiele telefoons
zijn niet gekoppeld aan hersenkanker".

Persbericht van 27 september 2024

Begin september berichtten heel wat media in België en de rest van de wereld over een studie in opdracht van het project EMV (elektromagnetische velden) van de WGO[1], waaruit blijkt dat er "geen verband bestaat tussen het gebruik van mobiele telefoons en kanker" (Le Soir, 9 september), of dat "het gebruik van mobiele telefoons het risico op hersenkanker niet verhoogt" (Euronews, 4 september). Aan de andere kant van het Kanaal blijft men niet achter: "Er is geen verband tussen mobiele telefoons en hersenkanker, volgens het grootste onderzoek tot nu toe" (The Guardian, 4 september) en aan de andere kant van de wereld kondigt de zeer populaire Sydney Morning Herald aan dat de wetenschap zeker is: "Nee, je krijgt geen hersenkanker van je mobiele telefoon" (4 september).[2] De aftrap van wat gezien moet worden als een zorgvuldig georkestreerde perscampagne, werd gegeven door de hoofdauteur van de studie, Ken Karipidis, met de publicatie van een samenvatting van de studie op de meertalige online nieuwssite The Conversation op 3 september, met als titel: "Mobiele telefoons niet gelinkt aan hersenkanker, volgens grondige analyse van 28 jaar onderzoek".

Er zijn echter andere onderzoeken waarvan de conclusies veel zorgwekkender zijn; geen van hen lijkt door de betrokken media te zijn genoemd, waaronder de volgende drie:

Om de waarheid van de leugen te kunnen onderscheiden, is het uiteraard noodzakelijk om onderzoek te doen naar de auteurs van deze studies. De kwaliteit van de drie bovenvermelde studies staat niet ter discussie en het is onmogelijk om iets aan te merken op de auteurs, omdat ze geen belangenconflicten hebben en een voorbeeldig onderzoeksprofiel hebben.

Anderzijds valt er meer te zeggen over Ken Karipidis en zijn co-auteurs, die nauwe banden hebben met de ICNIRP[7] (International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection), de Internationale Commissie voor Bescherming tegen Niet-Ioniserende Straling, een instelling onder Duits recht die als een privéclub werkt en aanbevelingen opstelt over de bescherming tegen EMV. Deze adviezen worden volledig of in meer of mindere mate opgevolgd door de WHO, de EU, alle Europese landen en anderen, tot grote tevredenheid van de draadloze telecomindustrie.[8] Het credo van de ICNIRP is dat gezondheidsschade door EMV enkel het gevolg kan zijn van een thermisch effect. Bijgevolg worden veiligheidsnormen enkel vastgelegd om weefselopwarming te beperken, zonder rekening te houden met enig ander (niet-thermisch) effect, wat indruist tegen de resultaten van meer dan 50 jaar onderzoek, maar ook gewoon tegen het gezond verstand: is het redelijk om te denken dat het veilig is om onze omgeving te verzadigen met kunstmatige RF-EMV die miljarden keren intenser[9] zijn dan natuurlijke RF-EMV?

Dezelfde mensen zaten achter de oprichting van de ICNIRP en het EMV-project van de WHO in de jaren 1990, te beginnen met Michael Repacholi, een Australische wetenschapper. Kritiek op deze twee instanties is niet nieuw, zoals blijkt uit enkele van de onderzoeken die hier verzameld zijn: electrosmog.be/#ICNIRP. Drie voorbeelden zijn onder andere:

"De tegenstanders van M. Repacholi beschuldigen hem ervan dat hij systematisch studies die "ongemakkelijk" waren voor de industrie, heeft afgewezen of gebagatelliseerd, dat hij de industrie heeft betrokken in het besluitvormingsproces, dat hij gerenommeerde wetenschappers heeft uitgesloten van de groepen deskundigen die hij bijeenriep bij de WHO, dat hij zeer terughoudend was in zijn aanbevelingen voor de volksgezondheid en dat hij "zijn" EMV-project grotendeels heeft laten financieren door de mobiele telecomindustrie. Op zijn zachtst gezegd wordt de man ervan beschuldigd, niet meer en niet minder, dat hij zich tien jaar lang voor de industrie heeft uitgesloofd." (David Leloup, januari 2007).

Ken Karipidis deinst er niet voor terug leugens te vertellen om het publiek onwetend te houden. Hij ontkent bijvoorbeeld dat hersentumoren toenemen: "Hoewelhet gebruik van mobiele telefoons is geëxplodeerd, is het aantal hersentumoren stabiel gebleven".[10] Hiermee treedt hij in de voetsporen van Eric van Rongen, ICNIRP vicepresident enkele jaren eerder, die aan RTBF journalist Benoit Feyt vertelde: "Wij hebben geen toename van het aantal kankers waargenomen sinds de introductie van mobiele telefonie".[11] Verschillende studies tonen het tegenovergestelde aan, voor verschillende soorten tumoren, zoals het Franse Agentschap voor Volksgezondheid in 2019 rapporteerde: "Tussen 1990 en 2018 is het aantal glioblastomen", een zeer agressieve hersentumor, “met een factor 4 of meer toegenomen.”[12]

Karipidis is dus een van die wetenschappers die gecorrumpeerd zijn door industriële bedrijven, en kan worden beschouwd als een van die huurlingen die bereid zijn om alles te doen om twijfels en onwetendheid in stand te houden, om hun meesters tevreden te stellen en hun gunsten te winnen. Hij is hiermee niet aan zijn proefstuk toe: eind 2018 had Karipidis al een studie gepubliceerd over de incidentie van hersentumoren en het gebruik van mobiele telefoons in Australië, samen met Rodney J. Croft, die op dat moment voorzitter was van de ICNIRP.[13] In deze studie aarzelde Karipidis niet om Australiërs ouder dan 59 jaar uit te sluiten van zijn statistieken, wat uiteraard de bevolkingsgroep is die het meest getroffen wordt door hersentumoren. Onder deze omstandigheden kon de studie alleen maar concluderen dat er geen risico was, waardoor ARPANSA in een persbericht de volgende krantenkop kon publiceren: "Een nieuwe Australische studie vindt geen verband tussen het gebruik van mobiele telefoons en hersenkanker".[14] Deze prestatie leverde Karipidis een paar maanden later zijn benoeming tot ICNIRP-commissaris op.

Met deze nieuwe "studie" in opdracht van de WHO, die wist wat ze deed toen ze Ken Karipidis, d.w.z. de ICNIRP, benaderde, zijn we getuige van de zoveelste poging om een einde te maken aan het debat over de schadelijke effecten van elektromagnetische straling van mobiele telefoons. Er is geen sprake van dat deze straling wordt gezien voor wat ze is: een van de meest karakteristieke en rampzalige vormen van industriële vervuiling, naast asbest, tabak, radioactiviteit, lood, pesticiden en plastic.

Francis Leboutte

Woordvoerder van het Collectief stop5G.be
info@stop5G.be

Verder lezen:

Over het WHO-onderzoek:


___

[1]The effect of exposure to radiofrequency fields on cancer risk in the general and working population: A systematic review of human observational studies.
Ken Karipidis en anderen. Augustus 2024, doi.org/10.1016/j.envint.2024.108983.
In tegenstelling tot wat de titel suggereert, is dit een metastudie waarvoor de auteurs 63 uit de meer dan 5000 studies - gepubliceerd tussen 1994 en 2022 - hebben geselecteerd voor "opname in de uiteindelijke analyse".

[2]theconversation.com/mobile-phones-are-not-linked-to-brain-cancer-according-to-a-major-review-of-28-years-of-research-237882

[3]Cellular Phone Use and Risk of Tumors: Systematic Review and Meta-Analysisdoi.org/10.3390/ijerph17218079

[4] Een glioom is een goedaardige of kwaadaardige tumor die zich ontwikkelt in de gliacellen van de hersenen of het ruggenmerg.

[5] Het NTP is een programma van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid. De "NTP-studie": ntp.niehs.nih.gov/whatwestudy/topics/cellphones

[6]www.ramazzini.org . Het onderzoek:

sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0013935118300367 

[7] Ken Karipidis is vicevoorzitter van de ICNIRP. De tweede auteur, Dan Baaken, is wetenschappelijk secretaris van de ICNIRP. Beiden zijn lid van het ICNIRP-bestuur en werken voor de nucleaire industrie. Karipidis is adjunct-directeur van het Australische Agentschap voor Nucleaire Veiligheid (ARPANSA) en Dan Baaken van het Duitse Bureau voor Stralingsbescherming (BfS), de belangrijkste sponsor van de ICNIRP. Martin Röösli, een van de andere 11 auteurs van het onderzoek, was 8 jaar lang lid van de ICNIRP. Maria Feychting was 20 jaar lid en vicevoorzitter van de ICNIRP; zij is niet een van de auteurs van de studie, maar is co-auteur van het eerder gepubliceerde studieprotocol (doi.org/10.1016/j.envint.2021.106828). De samenvatting van de studie is geschreven door Ken Karipidis en Sarah Loughran, die ook voor de ICNIRP werkte als wetenschappelijk adviseur.

[8] Zie EMV-beschermingslimieten: www.electrosmog.be/html/Limites-de-protection.htm

[9] Zie de evolutie van elektromagnetische vervuiling door EMF-RV: www.stop5g.be/images/auxi/Evolution-pollution-EM.jpg

[10] Geciteerd door TFIINFO op 4 september 2024 in dit artikel: « Le téléphone portable n’augmente pas le risque de cancer du cerveau, affirme la plus grande étude réalisée jusqu’ici ».. www.tf1info.fr/sante/oms-sante-le-telephone-portable-n-augmente-pas-le-risque-de-cancer-du-cerveau-affirme-la-plus-grande-etude-realisee-jusqu-ici-2317901.html

[11] 5G, zijn we allemaal proefkonijnen? Door Benoît Feyt, 2020, 37 minuten. auvio.rtbf.be/media/investigation-investigation-3078931

[12]Estimations nationales de l’incidence et de la mortalité par cancer en France métropolitaine entre 1990 et 2018, page 316 www.santepubliquefrance.fr/maladies-et-traumatismes/cancers/cancer-du-sein/documents/rapport-synthese/estimations-nationales-de-l-incidence-et-de-la-mortalite-par-cancer-en-france-metropolitaine-entre-1990-et-2018-volume-1-tumeurs-solides-etud

[13]Mobile phone use and incidence of brain tumour histological types, grading or anatomical location: a population-based ecological study.. Ken Karipidis en anderen. bmjopen.bmj.com/content/8/12/e024489

[14] ARPANSA persbericht: New Australian study finds no link between mobile phone use and brain cancers